BAKKEN

 
Klaarmaken van de oven Los van het woonhuis bevindt zich een bakoven, daterend uit 1802-1804. Het bakhuis (4*4.5 m²) is één der grootste uit de streek. Destijds (tot 1953) werd in de oven brood gebakken voor de bewoners van de hoeve, hun knechten, meiden en de buren. Sinds de jaren ‘50 was de oven echter ongebruikt. De tijd en de natuurelementen eisten hun tol, de spelende kinderen in de buurt deden er nog een schepje bovenop. In 1996 was de oven in een zodanige staat van verval, dat er dringend actie nodig was om dit gebouwtje van de ondergang te redden. Wij besloten de oven te restaureren, niet enkel als bezienswaardigheid, maar om regelmatig te gebruiken. Naast renoveren wilden we ook modern comfort aanbrengen om het bakken aangenamer te maken dan in de voorgaande eeuwen.
 
Het ovenhuisje, dat vroeger gebruikt werd om hout te drogen, of als slaapgelegenheid voor een van de knechten, werd ingericht als ruimte om het deeg te bereiden. De oorspronkelijke vloer, bestaande uit aangestampte aarde, werd vervangen door een vloer van Boomse tegels. De wanden van het bakhuisje werden nieuw bepleisterd, het dak werd volledig herlegd met de originele pannen. Water en elektriciteit werden aangebracht, de authentieke luikjes en dievenstaafjes aan de ramen werden hersteld. De oven zelf werd hersteld in z’n oorspronkelijke peervorm, gebruik makend van klei. Klaar om te bakken
 
Brood in steenoven

Klaar om op te eten
Op 1 februari 1997 werd, voor de eerste keer in meer dan 40 jaar, opnieuw brood gebakken. Sindsdien bakken we één maal per maand zo’n 100 broden in de oven. Het bakken zelf is een hele belevenis, omdat we het echt traditioneel doen, zoals onze voorouders het eeuwenlang hebben gedaan. Het deeg wordt klaargemaakt terwijl de oven gestookt wordt : in de oven zelf worden mutsaards verbrand, dit zijn bundels fijne takken, o.a. van knotwilg. Normaal zijn zo’n 10 à 12 mutsaards nodig om een temperatuur van 250°C à 300°C te bereiken. Dit stoken duurt ongeveer 2 uren. Het is dankzij de warmte die de ovenwanden en –vloer opnemen dat kan gebakken worden. Wanneer de oven warm genoeg is, wordt de brandende houtskool uit de oven verwijderd. Dan worden de broden met een houten ovenpaal in de oven geschoven om ongeveer 45 minuten te bakken. Tijdens het bakken kan de ganse buurt meegenieten van de heerlijke geur die verspreid wordt, we kunnen dan ook steeds op “toevallig” bezoek van vrienden, kennissen of voorbijgangers rekenen. Het kost heel wat inspanning om goed brood te bekomen maar het is de moeite waard. Op deze manier slagen we er toch in een beetje historiek te bewaren. Bovendien is het brood niet te versmaden : de houtskool geeft echt een aparte smaak! Naast diverse soorten brood worden ook allerhande andere lekkernijen gebakken : taarten, koeken, vlaaien, speculoos, pizza’s…