OMGEVING

     
Het landelijke dorpje Aaigem, met een oppervlakte van 732 Ha is een deelgemeente van Erpe-Mere. Het telt ongeveer 2.000 inwoners en is zowat centraal gelegen in de driehoek Aalst, Zottegem en Ninove (alle drie op 10 km). Wie houdt van Carnaval komt best in de winter langs : Aalst is bekend om zijn uitbundige carnavalstoet. En wie houdt van wielrennen : de Ronde van Vlaanderen passeert hier op een boogscheut.
Aaigem ligt in de prachtige Dendervallei, op 20 km van Brakel en Geraardsbergen. Onze gemeente mag zich als voorloper van de Vlaamse Ardennen opstellen ; vanaf hier heeft men een zacht golvend landschap met lichte heuvels (hoogste punt 75 m). Van zuid naar noord kronkelt de Molenbeek zich door de beekvallei met vruchtbare weiden. De ganse Molenbeekvallei, die o.a. door Aaigem en Mere slingert, is als beschermd natuurgebied geregistreerd.
  Uitzicht vanop hoeve
     
  In gans Vlaanderen is geen enkele gemeente te vinden met een zo rijk patrimonium aan watermolens als Erpe-Mere. Van de negen watermolens in Erpe-Mere zijn er 7 wettelijk beschermd en zijn nog zichtbare restanten van twee verdwenen watermolens. In Mere bevindt zich ook het Blauwbos, een 10 Ha groot beschermd natuurgebied. Het Blauwbos bestaat uit moerasbos, drassige weiden en rietvelden, waardoor de Molenbeek zich aarzelend een weg zoekt. In de buurt bevinden zich tal van pittoreske dorpjes, met eveneens heel wat bezienswaardigheden : kastelen, parken, hoeves, molens, kerken, kloosters, abdijen, brouwerijen, stokerijen... En uiteraard, voor de hongerige toerist heeft dit stukje vlaanderen ook heel wat te bieden : gezellige restaurantjes en cafés zijn er bij de vleet.
     
Wat steden betreft,bevinden Aalst, Ninove en Zottegem zich het dichtsbij.

Aalst is de grootste dichtbijgelegen stad, tevens de tweede stad in Oost-Vlaanderen.De Aalsterse grote markt is een indrukwekkend plein met belangrijke monumenten : het Oud Schepenhuis, de belforttoren, de Borse van Amsterdam, het standhuis en het standbeeld van Dirk Martens. Andere bezienswaardigheden : Sint-Martinuskerk, Oud Hospitaal, Boon-museum, Daensmuseum… Het Aalsters stadscentrum is ook aangenaam om te winkelen.

Ninove ligt net als Aalst aan de Dender. Er zijn nog restanten van het textiel- en luciferverleden van de stad. Ninove beschikt over een belangrijk kunstpatrimonium.

Zottegem ligt als poort tot de Vlaamse Ardennen aan de voet van dit glooiend stukje Groen Vlaanderen. Monumentale boerderijen en statige herenhuizen, art deco en art nouveau architectuur, standbeelden, parken en kastelen. Deze stad is vooral bekend omwille van graaf Egmont, die hier zijn lievelingskasteel had.